1. Recente archeologische resultaten in Brugge
Dhr. Frederik Roelens
Dit is een lezing die eens moet gehouden worden. De laatste jaren hebben we inderdaad verschillende opgravingen gezien in Brugge.
Bij een aanpassing van een straat of het slopen van een gebouw worden er veelal interessante overblijfselen uit vroegere periodes ontdekt.
Sinds november 2020 heeft de stad Brugge weer een stadsarcheoloog. Hij zal enkele interessante opgravingen uit de recente periode uitvoering bespreken.
2. Repressie en perceptie van sodomie in Brugge (1400-1700)
Dhr. Jonas Roelens
Het is een causerie over seksualiteit in de middel-eeuwen. Wist je dat er tijdens de late middeleeuwen geen enkele stad in West-Europa homoseksualiteit strenger bestrafte dan Brugge? Onze spreker neemt je mee naar een wereld van brandstapels en badhuizen.
Kom te weten hoe ‘tegennatuurlijke’ seksualiteit in het laatmiddeleeuws Brugge bestraft werd, waar mannen die op mannen vielen elkaar ontmoetten en waarom Brugge bekend stond als het Sodom van het Noorden. Hij gaat in op de maatschappelijke angsten voor de zonde die niet genoemd mocht worden en we duiken in de alledaagse leefwereld van mensen die als ’tegennatuurlijk’ beschouwd werden.
3. 1000 jaar bevallen in Brugge
Dr. William De Groote
Behalve gerenommeerd arts, is ook zijn inzet voor Brugge bekend.
Dr. De Groote was al eerder bij ons te gast en is een bekende in Brugge: lid van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed, medeoprichter van werkgroep Montanus.
Hij is dus de geknipte persoon om ons mee te nemen doorheen 1000 jaar geschiedenis van bevallingen en geboorten in Brugge.
4. Karel de Stoute:
het einde van de Bourgondische droom
Dr. Bert Gevaert
Nancy betekende het einde voor de tomeloze ambities van de oorlogszuchtige en trotse hertog Karel de Stoute. Karel de Stoute is dood en met hem spat ook de Bourgondische droom uiteen. Tijdens deze lezing komen tal van aspecten aan bod uit het leven van de veel te jong gestorven Bourgondische hertog.
Na een beknopt overzicht van de Bourgondische voorouders van Karel (hun plaats binnen de inter-nationale politiek, hun voorliefde voor kunst en cultuur, maar ook hun privéleven komt aan bod), is het de beurt aan Karel de Stoute, die uiteraard centraal staat.
We gaan vooral dieper in op zijn betekenis voor Brugge, zijn moeizame relatie met zijn vader, zijn culturele passies en enkele markante gebeurtenissen uit zijn leven, o.a. zijn huwelijk met Margaretha van York en zijn verwoede pogingen om tot koning of keizer gekroond te worden. In die lijn liggen ook de laatste twee jaren van Karels leven, waarbij hij voortdurend in het zadel zat om oorlog te voeren.
Wanneer? Donderdagen 23 – 30 november en 7 – 14 december 2023
Begin? Telkens om 14.30 uur.
Waar? Aula Grootseminarie, Potterierei 72, 8000 Brugge.
Bereikbaar met stadsbus 2. Ruime parkeermogelijkheid.
Inschrijven?
Door overschrijving van € 36 (koffie of thee inbegrepen) op de bankrekening van UDL-Brugge, met vermelding:
CBV685 Lid(nr.) … (Naam en voornaam) …
Verantwoordelijk bestuurslid: Patrick Deruwe, 050 38 44 60